maanantai 30. tammikuuta 2017

Ammattiopistoon ulkomaisella todistuksella

Valma-ryhmääni tuli ensimmäinen maahanmuuttajaopiskelija - niin, en tosiaan työskentele maahanmuuttajien parissa, enkä juuri ole aikaisemminkaan työskennellyt.


Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen prosessi on minulle tutuhko. Työni Valma-opettajana ja takavuosien pajaohjaajuus ovat luoneet jonkinmoisen mielikuvan siitä, kuinka maahanmuuttajien osaamista kenties voisi tunnistaa ja tunnustaa. Nyt havahduin yhtäkkiä siihen, mistä opiskelijat ammatilliseen koulutukseen tulevat. Suomalaisilla opiskelijoilla on takanaan peruskoulu, joka takaa heille hakuoikeuden. Kuinka tiedetään, mikä on maahanmuuttajan peruskoulutuksen laajuus tai onko peruskoulu suoritettuna.


Minun Valma-ryhmääni tullaan hiukan eri tavoin kuin kenties tavanomaisiin Valmoihin. Hakuvaiheessa todistuksia ei ole mahdollista useinkaan tarkistella, vaan luotetaan opiskelijan kertomaan. Näin myös maahanmuuttajaopiskelijoiden kohdalla. Opiskelijani, suomenkielentaitoinen, joitain vuosia Suomessa elänyt, kertoi taustoistaan luotettavanoloisesti. Hänen kertomansa lisäksi havaintoni hänen taitotasostaan vakuuttivat minut siitä, että hänellä on jotakuinkin Suomen peruskoulua vastaava peruskoulu käytynä omassa lähtömaassaan.


Opintopolku.fi -sivusto kertoo ulkomaisella todistuksella ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumisesta seuraavaa: “Jos olet suorittanut peruskoulun tai lukion ulkomailla, sinut voidaan valita ammatilliseen koulutukseen harkinnan perusteella. Harkintaan perustuvassa valinnassa otetaan huomioon * koulutustarpeesi *arvio siitä, miten hyvin voit suoriutua opinnoista.” Harkintaan perustuen voidaan ottaa enintään 30% koulutusalan opiskelijoista, mihin ulkomaisella todistuksella hakeutuvien ohella luetaan mukaan muut, sosiaalisin syin perusopetuksen todistusta vailla olevat tai oppimisvaikeuksien vuoksi valittavat opiskelijat.


Ammattiopistomme toisella paikkakunnalla työskenteevällä opolla oli tarjota samaa tietoa. Hän vinkkasi myös Opetushallituksen neuvontapuhelimen, josta on mahdollista kysyä eri maiden peruskoulutodistusten verrattavuudesta. Neuvontanumero on 029 533 1010.


Prosessi on siis jotakuinkin selvillä. Nyt huomaan, että kiinnostaisi kuulla kokemuksia siitä, onko suomalaisen peruskoulun ja jonkin muun maan peruskoulun verrattavuus aiheuttanut pohdintaa ammatillisessa perusopetuksessa valituksi tulleen opiskelijan opinnoissa menestymisen kautta. Tätä kysyin ammattiopistomme opoltakin, mutta vielä en ehtinyt vastausta saada.

*muoks: Vastaus tuli. Sen ydin oli, että peruskoulujen vertailtavuus ei ole tullut arjessa esille. Lukiotodistusten vastaavuus/vastaamattomuus kyllä.






- DigiOstu: Osio 1 / Noora -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti